Продължете към съдържанието

Професионално оборудване за заведение : основни грешки

Собствениците на заведения за хранене често от самото начало на планиране започват да правят грешки относно избора на професионално оборудване. И след това същите ги придружават през цялата им дейност, пречат на правилната работа, носят загуби и ненужни разходи.

Тази статия ще помогне на собствениците на заведения за хранени да избегнат грешките в тази насока, които ще възпрепятстват дейността им.

Нека да разгледаме кои са те на етапа на планиране и проектиране на кухнята.

Доверен партньор в оборудването на професионалната кухня : ProfektaKitchen.com

  • Закупуване на евтино или втора ръка професионално оборудване

Не трябва да пестите при покупка на качествено професионално оборудване за вашето заведение за хранене. В края на краищата, именно с него се извършва основната дейност: съхранение на продукти и приготвяне на ястия. Необходим е оптимален избор на уреди като „цена-качество“, а добър специалист в областта на продажбата на оборудване за обществено хранене ще ви помогне да намерите оптималната позиция. Оборудването втора ръка може да изглежда финансово изгодно, но пък  има риск от чести ремонти, липса на гаранция и сервиз. Това може да доведе до големи загуби от финансово естество, от една страна, а от друга, да навреди на имиджа на самото заведение. Нашият съвет е да заложите на ново професионално оборудване. Разбира се, ако не разполагате с много средства, то купете основните неща, а после – останалите, които не са от първа необходимост.

  • Неправилно боравене с професионалното оборудване

Да, това наистина може да е проблем, ако персоналът не знае как точно трябва да работи с наличната техника. Това може да я увреди, както и да доведе в определени случаи и до физическа травма. Разбира се, да не забравяме, че може дори да се стигне и до пожар или наводнение в самата кухня. По тази причина при закупуване на професионално кухненско оборудване всички от персонала трябва да минат на инструктаж за работа. Това ще спести евентуални бъдещи проблеми. Благодарение тези превантивни мерки вашето заведение за хранене  ще работи според правилата, ще избягва допускане на грешки и глоби.

  • Липса на изготвено меню

Въз основа на менюто, на етапа на проектиране се извършва специфичен подбор на оборудване за всяка кухня. Ако няма меню, тогава оборудването в процеса на проектиране се избира според стандартната схема и вече по време на работата на заведението за хранене е необходима корекция и добавяне на някои видове уреди. Несъмнено, по тази причина ресторантьорът ще влезе в нови финансови разходи.. Така че – правилното планиране на менюто е възлово и не бива да се съставя точно преди отваряне на самото заведение за хранене.

  • Спестяване на кухненско пространство

Много собственици за заведения за хранене независимо дали става дума за ресторант или пицария, например, считат кухнята за второстепенна връзка в цялата институция. По тази причина първоначално отделят малко място за нея, което води до невъзможността за по-нататъшно зониране на кухненското пространство. В един момент няма място за някои уреди и липсва свободно движение в кухнята.  По тази причина е важно да има точен проект на самото кухненско пространство и да се знае коя част от оборудването къде ще се постави. В същото време правилният проект на кухнята на един  ресторант, гарантира и спазване на  санитарните стандарти, привлича добрите готвачи, които ще осигурят постоянен поток от посетители благодарение на вкусно приготвени ястия.

  • Неспазване на технологичния процес на приготвяне на храната

Оборудването в кухнята трябва да бъде поставено по протежение на технологичния процес и да отчита ергономичността на работата на готвачите. Също така е важно да се спазват стандартите за маркиране на оборудването и инвентара, както и разстоянието между тях. В малки работни и складови площи не е възможно да се спазват санитарните, строителните и противопожарните стандарти. Това налага прецизно изчисляване на площта, за да се знае какво точно професионално оборудване може да бъде поставено.

Вярваме, че статията предоставя отлични насоки по отношение на професионалното оборудване, ако откривате заведение за хранене.

Доверен партньор в оборудването на професионалната кухня : ProfektaKitchen.com