Продължете към съдържанието

Най-важната техника, която е необходима за оборудването на професионална кухня

Най-важната техника, която е необходими за оборудването на професионална кухня

Приготвянето, сервирането и отсервирането на храна в ресторант е формула в три стъпки. Техниката в професионалната кухня също може да се раздели на три големи категории – за съхранение на продуктите, за тяхното приготвяне и за изхвърляне на остатъци/миене на чинии. Ако желаете ресторантът Ви да привлече повече клиенти, да предлага качествена и вкусна храна, да се развива и да съществува дълги години, снабдете се с всичко най-важно за една кухня.

Хладилно оборудване

Хладилник за професионална кухня

Хладилните шкафове са първото нещо, с което трябва да се снабдите. Ако имате тази възможност, направете си модулна хладилна стая в някое от помещенията. Така ще можете да съхранявате повече храна, особено зеленчуци и плодове, които не трябва да се мачкат и притискат в обикновените хладилници. В същата категория влизат и фризерите, но като цяло, те не са необходимост номер едно за професионалната кухня, тъй като клиентите очакват храната да е свежа – това означава, че трябва да зареждате продукти всеки ден, за да поддържате нивото си.

Хладилните маси, надстройки и витрини също са опционални и не служат толкова в кухнята, колкото за основното помещение на ресторанта, където гостите ще могат да видят храната. Демонстрационните витрини са подходящи за десерти. Можете да пробвате с ротационни модели на няколко етажа, ако имате сладкар сред готвачите си или добър снабдител. Помнете, че крайстенните хладилни витрини са по-скоро за магазини, отколкото за ресторанти. Не забравяйте да вземете поне един ледогенератор за напитките.

Оборудване за приготвяне на храна

Професионална фурна за кухня

Разбира се, това е най-голямата категория. На първо място стои печката – тя може да бъде както електрическа, така и газова. Професионалистите имат и от двата типа, понякога в комбинация с грил. Колкото до грила, той е традиционен. Препоръчително е да работи с въглища, за да се получи онзи така желан опушен вкус на месото и зеленчуците. Втората задължителна техника са електрическите конвекторни пекарни, както и традиционните пекарни с долно и горно нагряване. Използват се предимно за пица, но всъщност в тях можете да печете абсолютно всичко. Конвекторните пекарни се отличават с това, че се загряват в задната част и разпръскват топлината с помощта на вентилатор.

Опционални в тази категория са парните казани, които също могат да са газови и електрически, както гриловете за пилета. По подразбиране купете фритюрници за пържене и всички размери тигани, тенджери и гювечета. Дори да не ги използвате, е за предпочитане да ги имате под ръка, защото в кухнята единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Мивки и неутрално оборудване

Мивки за професионална кухня

В ресторантите не е като у дома – докато част от персонала е зает с готвене и сервиране, друга част непрестанно отсервира и мие, при това често в същото помещение. Неутралното оборудване обикновено е от хром-никелова стомана и се състои от маси, стойки, шкафове, апсиратори, стелажи, етажерки, колички и чекмеджета. Умивалниците имат водоустойчив шперплат и обичайно са снабдени с две отделения и достатъчно пространство за сушилник.

Контейнерите за отпадъчни продукти също не бива да се забравят. Те трябва да имат свое специално място, изолирано от свежата храна. Препоръчително е да събирате остатъците разделно и да връзвате чувалите добре, преди да ги хвърлите. Понякога боклукът може да се окаже по-голям проблем, отколкото предполагате, особено ако ресторантът се намира в силно заселена част на града, където трябва да споделяте общ контейнер с живущите наблизо.

Допълнителна техника

Професионален миксер за кухнята

Макар да не е задължително, препоръчително е да се снабдите и с допълнително барово оборудване – блендери, машини за фрапе, групобар, ледотрошачка, машина за шоколад, охладител за сок, скрежина, преса за цитрусови плодове, кафемелачка и кафемашина. Аптечките за първа помощ и пожарогасителите са без коментар. Подредете електроуредите мъдро и никога не слагайте горещите фритюрници до машините за лед или хладилниците до фурните, за да предотвратите инциденти на работното място и да спестите от такси за ремонт и поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *