Продължете към съдържанието

Професионално оборудване за заведение – топ 5 най-важни уреда за пицария

Професионално оборудване за заведение - топ 5 най-важни уреда за пицария

Когато отваряте пицария, най-важният въпрос е какви пици ще предлагате? Тестото и начинът, по който печете пицата, ще ви ориентират от какви уреди се нуждаете. За баща на пицата се смята италианецът Рафаело Еспозито. През 1889-та кралят и кралицата пожелали Еспозито да приготви специален пай и той използвал тесто, пресни домати, моцарела и босилек, за да създаде първата „Маргарита“. Вярва се, също така, че Еспозито е заимствал от улични търговци, които продавали в Неапол тънък хляб, изпечен с месо и зеленчуци.

Днес самата пица не се различава толкова по продуктите, които са използвани, колкото по тестото. Класическото е неополитанско – леко, ефирно и хрупкаво. Прави се само с три съставки – брашно, вода и сол. Оставя се да втаса няколко часа, след което се оформя на топки, точи се на ръка и се пече в пещ на висока температура. Получената пица е тънка, хрупкава и с типичен леко опушен и горчив вкус. Популярна вариация е 48-часовото тесто, което втасва два дни, придавайки повече вкус на коричката, тъй като нишестето е имало повече време да се разтвори. Вкусът на 48-часовото тесто е по-сложен, а пицата се пече по-бързо, дори в обикновена фурна.

Миксер

Спирален миксер

Спиралните миксери са най-популярни, когато приготвяте тесто за пица. Главата може да е фиксирана или подвижна, а скоростите – една или две. Тестото се получава само за няколко минути, благодарение на формата на спиралата, и се отделя лесно от стените на купата. Самата купа е с различен обем, с трайно покритие, лесна за поддръжка и почистване. Планетарният миксер се отличава със своята купа, чието дъно е сферично. Работи с по-малък обем тесто, но може да се използва за по-разнообразни задачи – разбиване на белтъци, приготвяне на кремове и заливки. Всички миксери имат защитна решетка, която се повдига автоматично при аварийно спиране.

Ако досега не сте работили с месещ миксер, имайте предвид, че две минути с него са еквивалентни на 10-12 минути месене на ръка. Ако оставите тестото твърде дълго, то ще започне да се „изкачва“ нагоре по спиралата, а глутенът ще се разбие до такава степен, че при печене пицата няма да се вдигне и ще изглежда твърда или тестяна. Колкото важно е месенето на тестото за пица, също толкова важно е втасването.

Втасвател

Втасвател

Представляват уреди, проектирани специално за по-бързото и качествено втасване на тесто. Могат да бъдат статични или на колелца. Предлагат се с различен обем, за 8, 14 или 21 тави. Maxima поддържа температури от 25 до 65С, a Resto Italia – от 0 до 70С. Разпределянето на топлината е хомогенно, равномерно. Някои от моделите работят с водна пара и са снабдени с воден контейнер. Друг уред за втасване в мултифункционалният шоков охладител. Предлага се с 10, 15 или 30 тави. Освен че помага при втасването, шоковият охладител се използва за бавно готвене, което подобрява вкуса. Също приготвя сладолед, размразява продукти под строго контролирана температура и консервира.

За да се предпазите пък от проблеми и грешки при избора на подходящо оборудване може да прочетете и следната полезна статия : Най-често срещаните грешки при избора на оборудване за пицария

Ако районът, в който живеете, е твърде влажен и горещ, може и да нямате нужда от специален втаствател. В такъв случай разгледайте неутралното оборудване за подходяща етажерка със стелажи, които да ви послужат за втасването.

Машина за разточване на тесто

Машина за разточване на тесто

Машините за разточване на тесто са с ширина 30 см и могат да бъдат с един или с два вала. Дебелината на тестото се регулира с помощта на циферблат – от 0 до 4 мм, а дължината е от 14 до 30 см. При разточването тестото не се нагрява, което по никакъв начин няма да повлияе на качеството му.

Хладилна маса за подготовка на пица

Хладилна маса за подготовка на пица

Предлагат се в различни размери, като най-малките маси са с два шкафа, в които можете да държите тесто и готови продукти. Плотът е от гранит за по-лесна работа с тестото. Температурният диапазон започва от -2 и стига до 8С. Някои модели са статични, а други на колела; само с врати или с врата и чекмеджета. Stalgast предлага и вариант с надстройка – седем контейнера за добавки.

Фурна за пица

Фурна за пица

Електрическите фурни Maxima  са двойни и единични, за 8 или за 12 пици с диаметър 36 см. Предлагат се и фурни Stima за бързо приготвяне на две, четири или шест малки пици. Maxima са подходящи за големи и средноголеми кухни, докато Stima са за кухни с ограничено пространство. Най-желани са фурните на дървени въглища ROASTER. Те са високи, във формата на шкаф и пекат 62 пици за час при максимална температура 450С.