Можете ли да си представите ресторант без професионално кухненско оборудване? А дали Ви е минавало пред ума, че клиентите дори няма да усетят разликата? Пестенето е приоритет номер едно за повечето управители и мениджъри, но всъщност, за да спестите, първо трябва да инвестирате в това, а с уреди, предназначени за домакинствата, това никога няма да се случи. Не само вкусът на храната ще бъде различен – времето за приготвяне също ще пострада. А и не само.
Цена, доходи, разходи
В началото на всеки бизнес, било то малък или голям, се правят сметки – какво и къде ще бъде вложено, как ще бъде промотирано и т.н. Ако сте собственик на малък бизнес, вероятно сте били примамени от идеята да купите по-евтино оборудване за кухнята си. Клиентите, така или иначе, никога няма да го видят.
Бързата възвръщаемост на инвестициите е възможна в много редки случаи, така че за Вас ще е най-добре да заложите на професионалното кухненско оборудване. Дори в началото да нямате възможност, има пазар за втора ръка. Уредите са напълно изправни и функционални, но са обявени за продажба, когато друг бизнес започне да се разширява или се премести на ново място. Ако Вие полагате грижи за оборудването си, значително ще удължите живота му, а и ще създадете по-безопасна работна среда за персонала си. Не забравяйте за датчиците за дим, противопожарните системи и пожарогасителите.
Безопасност
Обичайно най-използваните уреди са котлона, фурната и хладилника. Професионалните фурни, например, са изработени така, че да могат да работят в продължение на часове при много висока температура. Не само правилната изолация е важна, дръжките също трябва да останат хладни на допир, за да се намалят инцидентите в кухнята, особено в бързината. Ако използвате обикновена фурна, има голям шанс при инцидент застрахователната компания да не пожелае да изплати иска Ви. Ако възникне пожар и фурната се окаже причината, то вината ще е Ваша, тъй като не сте използвали уреда по предназначение – т.е. той не е създаден за търговски цели.
Многофункционалност
Фурните, котлоните и хладилниците са създадени да поемат по-голям обем и да се справят с повече задачи. Във фурните могат да влизат големи тигани и тави, докато хладилниците охлаждат еднакво добре всички продукти, независимо на кой рафт се намират и какво е съдържанието им (понякога се налага да имате два-три различни хладилника, защото определени храни остават свежи само на определена температура, докато други губят вкуса си, мекотата или еластичността си). Важно е да сложите професионалните уреди на подходящо място, за да не задръствате кухненското пространство, да предотвратите повреда, да осигурите енергийна ефективност и да не спирате потока на работа. Времето е от съществено значение за ресторантьорския бизнес. Клиентите винаги предпочитат места, които имат бързо обслужване.
Консумирана енергия
Професионалните фурни са проектирани да осигуряват повече топлина и да я ползват по-ефективно. Ако изберете обикновен модел, ще забележите, че храната отнема повече време за готвене и че колкото и пъти да опитвате, рецептите никога не се получават по същия начин. С професионално оборудване ще приготвяте храната по-бързо, по-здравословно и с по-богат вкус.
Поддръжка
Цялото оборудване, от най-големите до най-малките кухненски уреди, включително вградените системи и аспиратори, изискват ежедневна поддръжка. Работните повърхности също трябва да са чисти. Двигателите, пантите и плъзгачите се смазват периодично. Инспектирайте и проверявайте изправността на техниката си. Съгласно закона, кухненското оборудване трябва да бъде почиствано поне на всеки 24 часа.
Поддържането на чистота ще намали разходите Ви за вода и ток. Броят на повредите също ще се смъкне драстично. Добре е да сте сключили договор със сертфицирана фирма, която да проверява редовно уредите. Следете гаранциите и кои от тях могат да бъдат удължени. Редовното почистване осигурява високо качество на храната и бързо обслужване. Когато храната се приготвя и сервира навреме, клиентите остават с добро впечатление, връщат се, броят им също се увеличава. Накратко – професионалното, поддържано оборудване повишава работата на персонала, качеството на обслужването и потока на клиентелата.