Продължете към съдържанието

Избор на професионално оборудване за бар

Независимо дали вашият бар се намира на открито, на плажа; върху огромна тераса, в хотел или закрит ресторант, неговото основно предназначение си остава сервирането на топли и студени напитки; алкохолни и безалкохолни; приготвени на място или току-що извадени от хладилника. За поддръжката и работата на бар са нужни поне двама души, а за организирането и складирането на необходимите продукти Ви трябва най-доброто оборудване.

Пространство

Също както при оборудването на кухните, пространството, отредено за бара, трябва да бъде оползотворено по максимално ефективен начин. Това включва мястото под плота и стената и дори част от тавана, в случай че искате да ползвате висящи поставки за чаши. В същото време, не забравяйте, че барът се обслужва от персонал, който има нужда от свободно пространство да се придвижва, навежда и да спазва базисна хигиена, така че включете в сметките си и тази част.

Барови хладилници

Те са най-често използваните и служат предимно за изстудяване на алкохолни и безалкохолни напитки. Предлагат се във всякакви размери, двойни и единични, със стъклени и обикновени врати. Броят и видът на хладилниците зависи изцяло от менюто на бара. Високите хладилници със стъклена врата са за предпочитане при големи количества бира и газирани напитки, тъй като са видими както за клиентите, така и за бармана. Високите хладилници имат вместимост до 307 литра при единичните и 490 литра при двойните.

По-малките хладилници са за маркова бира или напитки, които имат нужда от различна температура на охлаждане. Тяхната вместимост започва от 100 литра и може да стигне до 320 или 537 при двойните и тройните. Както сами разбирате, разликата в обема при хоризонталните и вертикалните модели не е толкова голяма. По-важното в случая е кой модел ще пасва на нуждите на бара.

Професионално барово оборудване от ProfektaKitchen

В това отношение, предлагат се и хладилници, които са скрити от очите на клиентите и които могат да бъдат инсталирани под плота. Те са хоризонтални, боядисани в черно, с две, три или четири врати. Развиват температури от +10 до -2C. Обемът им стига до 698 литра. За разлика от моделите със остъклени врати, съдържанието не е видимо, но пък не е изложено на директна слънчева светлина, което помага за по-дългото съхранение на алкохола и определени хранителни продукти.

Ако барът предлага коктейли с плодове или плодови салати, перфектната температура за тяхното съхранение е 0-12С, а необходимата влажност – 80-95%, за да се намали загубата на вода и хранителни вещества. Така ще имате перфектна основа за следващата точка в списъка:

Блендери, сокоизтисквачки и цитруспреси

И трите са необходими за приготвянето на перфектния коктейл. При блендерите ще откриете стандартни – с една кана и няколко опции за мощност. Групобар е вид блендер с две или три кани, едната от които е задължително метална. Групобар върши работата на сокоизтисквачка и ледотрошачка и има различни опции за разбъркване. Ако Ви е нужен само шейкър, ще откриете единични и двойни.

Цитруспресите са ръчни и електрически, като и двете не заемат много място и се почистват лесно. Сокоизтисквачките са подходящи както за плодове, така и за зеленчуци. Перфектната температура за съхранение на зеленчуци в топло време е 7-12C.

Ледотрошачки

Еднакво полезни, както при алкохолните и наливни напитки, така и при коктейлите и соковете. На практика, 2/3 от поръчките в бара залагат на леда. Колкото по-професионална е ледотрошачката, толкова по-голямо разнообразие от размери ще имате за леда. Предлагат се както ръчни, така и електрически.

Топли напитки и закуски

Ако барът предлага закуска, то със сигурност Ви е нужен уред за притопляне на сандвичи или диспенсър за зърнена закуска. Неизменна част от бара е кафемашината и кафемелачката. За останалите топли напитки използвайте бързовар 10-19 л., охлаждащ диспенсър за напитки и дори уред за горещ шоколад с въртящ се смесител.