Продължете към съдържанието

Уреди за подготовка в професионалната кухня

Всички уреди за подготовка в професионалната кухня са специално оборудване, предназначено за употреба в заведенията за хранене и в производствените цехове. Техният обхват зависи от специализацията на обекта. Например, такова оборудването за пицария или кафене ще има значителни разлики. В процеса на приготвяне на различни ястия  и напитки се използват не само големи единици и прибори, но и много други по-малки елементи, които значително опростяват работата. Освен това, професионалната кухня за определено меню задължително изисква крайно специализирани уреди за подготовка и инвентар. Например, във всяка пицария са нужни миксери за тесто, тестомелачки, специални фурни, лопати и ножове, но за да се ускорят процесите, то са необходими също резачки и белачки за зеленчуци, мелнички за подправки, месомелачки, блендери и много други. Липсата на някой, на пръв поглед, незначителен уред за подготовка може и значително да увеличи времето за приготвяне на храна, което е неприемливо при голям поток от клиенти.

Уреди за подготовка – основни изисквания, на които трябва да отговарят.

Професионалното кухненско оборудване трябва да отговаря на редица строги изисквания. Неспазването им води до нарушаване на безопасността на труда и технологията на готвене, разпространението на патогени и други проблеми. Висококачествените кухненски уреди за подготовка в професионалната кухня имат следните характеристики:

  • Те трябва да са изработени са от безопасни материали. Това може да бъде: неръждаема стомана, алуминий и неговите сплави, чугун, мед, порцелан, сертифицирана пластмаса, дърво и др.
  • Кухненските уреди е нужно да се използват в зависимост от вида на храната. Това е задължително при обработка на продукти със силна миризма или интензивен цвят. За тях не са подходящи уреди от дърво. Също при работа с киселинни продукти са забранени уредите, които са изработени от метали, които лесно се окисляват.
  • Дизайнът на кухненските уреди за подготовка трябва да бъде ергономичен и безопасен. Това значително ще улесни тяхната поддръжка и дезинфекция, както и ще  бъде в помощ за персонала н неговата работа в професионалната кухня;
  • При работа е важно да се ползва в някои случаи и строго профилирано кухненско оборудване за обработка. По тази причина задължително се спазва правилото, че в никакъв случай не се смесват ножове и дъски за рязане на сурово месо / риба с тези, които се ползват за хляб, пресни зеленчуци, сирене и др.
  • Всички кухненски уреди за подготовка се препоръчва да са в добро състояние, без надрасквания, пукнатини и други дефекти. Такива повреди могат да доведат до натрупване на мръсотия на труднодостъпни места, навлизане на счупени парчета при готвене и др. Става думи за неща, които са в противоречие с установените хигиенни норми в кухнята.

Качеството е много важно.

И, разбира се, изборът на уреди за подготовка трябва да визира конкретни производители и брандове.  Само висококачествените артикули с отлична функционалност способстват за приготвянето на вкусни ястия.

Цялото необходимо оборудване от този тип е възможно да бъде закупено в онлайн магазини в България, които са се доказали с бързата си доставка, гаранционно и извънгаранционно обслужване.  За организиране на работата на ресторанти, пицарии, барове, кафенета и други заведения за обществено хранене е необходимо да се направи цял списък от най-разнообразни кухненски уреди за подготовка.