Продължете към съдържанието

Видове и информация за смукателните чадъри в заведенията

Видове и информация за смукателните чадъри в заведенията

Смукателните кухненски чадъри са системи, които премахват замърсяванията и миризмите в кухните на ресторанти, кафенета, пекарни и други заведения. Освен това те предотвратяват образуването на сажди, които се натрупват върху кухненските мебели. За разлика от домакинските аспиратори, професионалните са много по-мощни и са проектирани, съобразно изискванията за безопасност.

Видове професионални аспиратори

Професионалните аспиратори, са два основни вида. Единият вид са с общ обмен и поддържат свежия въздух в помещенията. Това позволява естествената му циркулация, при която уредът изпуска студените въздушни маси надолу и повдига топлите нагоре, при което вентилацията ги засмуква и отстранява.

Другият вид професионални аспиратори се използват само в определени зони в кухните. Обикновено те са монтирани в зоната над фритюрниците, печките и котлоните, като работата им е да отвеждат горещия въздух и мърсотията. Този вид аспиратори се наричат още „смукателни чадъри“, които са с различна форма (плоски, конусовидни, правоъгълни и пирамидални), подобно на домашните аспиратори.

Смукателни чадъри с и без мазниноуловители

Смукателните чадъри са два вида – с и без мазниноуловители. Тези с мазниноуловители се срещат най-често в кухните на ресторантите и кафенетата. Филтриращата им система задържа саждите и мазнините, след което извежда горещия въздух навън. Филтрите от своя страна предпазват главния вентилатор, като по този начин се избягва замърсяването, подобрява се пожарната безопасност и се намалява необходимостта от поддръжка на системата.

Смукателните чадъри без мазниноуловители се срещат по-рядко, защото функцията им е само да премахват необработения въздух. Това означава, че въздуховодите  трябва да се сменят, когато се замърсят или поне веднъж на всеки 2-3 години.

Видове смукателни чадъри, според монтажа

Смукателните чадъри се отличават и според метода им на монтиране.  Най-често срещаният вид са тези, монтирани на стената, които са много подходящи за кухните в ресторантите. Те се намират над  оборудването, което се намира близо до стените. Това гарантира максималната им  ефективност, защото за разлика от други модели, стенните смукателни чадъри локализират емисиите и са ограничени от стена или преграда.

Другият вид смукателни чадъри са монтирани в конструкции, фиксирани на тавана, което позволява поставянето на кухненското оборудване не само близо до стените. В повечето случаи те се монтират в центъра на кухнята, което позволява почистването на въздуха от мазнини и други замърсители. Този вид смукателни чадъри обаче са по-малко ефективни от стенните.

Наличието на  електрическа или открита скара в помещенията, налага монтирането на специален тип смукателен чадър. От една страна той позволява гасенето на искрите и охлаждането на димните газове, което се изпълнява от хидравличен филтър. От друга страна той осигурява почистването на дима до състояние на пара и отстраняване миризмата на  изгоряло, посредством филтър за дим.

 

Професионалните модели смукателни чадъри изискват изчисляване на мощността и инсталиране на изпускателни вентилатори.  Най-разпространеният вариант са радиалните вентилатори, които се монтират на фасадата или на покрива на сградата. Вентилаторите за канали са малко по-скъпи, но те създавам много по-малко ниво на шум, по време на работа. Това позволява те да бъдат монтирани на закрито, обикновено под тавана на кухнята.

Какви са функциите на смукателните чадъри

Основната функция на смукателните чадъри е премахването на  количествата горещ въздух и мръсотията  в кухнята.  Домакинските модели не са предназначени за такава работа и изискват много по-честа поддръжка. Основните функции на професионалните смукателни чадъри са:

– Премахване на неприятните миризми, намаляване на съдържанието на мазнини и други вещества във въздуха;

– Намаляване температурата на въздуха в помещенията  и отстраняване на излишната топлина, която идва от кухненските уреди;

–Създаване на комфортен климат и благоприятна среда за работниците в кухнята.

Характеристики на смукателните чадъри

Професионалните аспиратори, за разлика от домашните, изискват прецизни изчисления и монтаж от квалифицирани специалисти. В кафенета и ресторанти обикновено се използват плоски правоъгълни въздуховоди от неръждаема стомана. За добрата работа на смукателните чадъри е важно да бъде осигурен въздушен поток, защото те няма  да работят ефективно, ако в помещението няма достатъчно чист въздух. За това са инсталирани и захранващи системи.

Съвременните системи за захранване са компактни и позволяват затоплянето на входящия въздух през зимата. Професионалните аспиратори се отличават с висока мощност,  като в зависимост от проекта за вентилация са в състояние да премахнат замърсяването от горещи помещения с площ от 100 или повече квадратни метра. Смукателните чадъри се отличават и със своята издръжливост, защото имат дълъг експлоатационен период, а филтрите, за разлика от битовите, имат увеличен ресурс.