Продължете към съдържанието

Пречистване на въздуха в заведенията с продуктите на Expansion Electronic

В най-натоварените часове кухнята на всеки ресторант става динамична, почти хаотична и именно в такива моменти си даваме сметка колко важен е контрола над средата. Независимо какви са електроуредите, специалитетите или местата в залата за гости, добрата вентилация е ключ към отличната храна и обслужване.

С какво е важна вентилацията на кухнята?

Когато работите с храна, не можете да неутрализирате напълно миризмите от готвеното, но можете да предотвратите навлизането им в залата за гости. Повечето кухни стават изключително горещи по всяко време на годината, затова правилната вентилационна система е от критично значение. На първо място, вентилацията контролира потока на въздуха, който на моменти става непоносим за работниците. При готвене се отделя дим, пари, миризми, мазнина и други частици, които дразнят очите и кожата и могат да доведат до респираторни проблеми. На второ място, вентилацията намаля загубата на енергия като контролира потокът, идващ от климатичната система. Ако просто отворите прозорците и опитате да проветрите така, топлият въздух от климатика зимата или хладния през лятото ще бъдат изгубени.

Вентилационни филтриращи камери Expansion Electronic

След години на регулаторни промени по света, основният бизнес на компанията се фокусира повече върху разработването на активни електронни филтри за климатични инсталации и покриви. С постоянство и непрекъснати иновации, Expansion Electronic вече е в състояние да предостави 360° решения за жилищни, промишлени и хранителни приложения, отговаряйки на нарастващите изисквания на пазара и все по-строгите международни стандарти. Продуктите на Expansion Electronic се произвеждат изцяло в нейните фабрики в Италия, но се продават по целия свят под собствената марка или тази на нейните международни партньори.

В тази тема ще прегледаме камерите за вентилация на въздуха – ECOLIGHT и ECOKITCHEN.

ECOLIGHT е предпочитан заради своите компактни размери, което го прави идеален за малки кухни, където миризмата и димът бързо изпълват помещението. ECOLIGHT е специално проектиран за три пъти по-ниска консумация на енергия. Дори когато филтрите му са замърсени, съпротивлението остава ниско. Предфилтърната система е тристепенна, електростатична, напълно разглобяема (без карбоновите филтри), за лесно почистване. Улавя частици с големина до 0,3/0,4 микрона.

ECOKITCHEN е създаден за средноголеми и големи кухни и също има тристепенна система за предфилтриране. В първия слой е поставен поцинкован метален филтър. Във втория е електростатичният филтър за мазнини. Преди и след йонизиращия филтър има допълнителен, за улавяне на остатъчни мазнини. Следва йонизиращия за вируси и бактерии, с активен въглен и накрая е поставен карбоновият. Когато се замърси, той трябва да се подмени изцяло.

Смукателни чадъри

Като второ предложение, могат да бъдат крайстенни или островни. Моделът не зависи толкова от вашите лични предпочитания или разположението на останалите електроуреди в кухнята, колкото от това къде имате възможност да поставите тръбите за изтласкване на въздуха. Маршрутът на тръбите трябва да се планира още в началото, така че нито смукателният чадър да не влияе на работата, нито изтласканият въздух да е под нечий прозорец или балкон.

Крайстенните смукателни чадъри могат да са скосени ли правоъгълни. Моделът зависи от височината на тавана в кухнята. Стандартните скосени смукателни чадъри са високи 500 мм откъм стената и 400 мм откъм лицето при височина на тавана 2400 мм. Ако таванът е по-висок, можете да използвате правоъгълни модели.

Предлагат се в различни размери – най-малките са с един модул от филтри, а най-големите – с пет. Всички са изработени от неръждаема стомана и са оборудвани с лабиринтни филтри. Определени модели са оборудвани с вентилатор – със стандартна дълбочина 700 мм или 950 мм. Дължината на смукателния чадър зависи от това какво пространство заемат електроуредите под него. Например, ако имате печка с газови котлони, фритюрник и фурна с обща дължина 2100 мм, то чадърът трябва да е дълъг 2700 мм – така от двете страни ще останат по 300 мм, което е идеалната дължина, за да може аспираторът да функционира коректно и да обслужва еднакво добре който и да е от работещите електроуреди. Ако смукателният чадър е поставен в ъгъла на кухнята заедно с уредите, разстоянието от 300 мм е само от свободната му страна.

Островните модели са два типа – с дълбочина 1500 или 2000 мм. Предпочитани са в гурме кухните, където печките са разположени на два реда и готвачите работят лице в лице. Можете да намерите предложения с различни размери или да направите персонална поръчка. Почистването на аспираторите се извършва от персонала или от специални екипи. Няма точно определени периоди, но ако готвачите работят предимно с открит огън, аспирацията по-често ще се нуждае от почистване.