• 125 мл (1/2 чаша) шампанско или газирано бяло вино
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 125 мл (1/2 чаша) сметана за готвене
  • прясно смлян бял пипер
  • каменна сол, за поръсване
  • 12 стриди, разделени на половинки
  • нарязан пресен лук, за поръсване
  • Поставете шампанското и лука в тенджера на средна температура и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри за 3-5 минути или докато течността намалее наполовина. Добавете сметаната и посолете с бял пипер. Оставете да къкри за 3-4 минути или докато намалее наполовина и сосът стане гъст и кремообразен.





  • Загрейте грила. Разпръснете каменната сол върху основата на две малки огнеупорни чинии. Подредете стридите върху каменната сол. Изсипете сместа за крема равномерно между стридите. Сложете под грила за 1-2 минути или до златисто. Оставете настрани в продължение на 2 минути, за да изстинат леко. 





  • Поръсете с див лук и сервирайте.

Ако ви е харесала тази рецепта натиснете бутона „Like” на Facebook !