• 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. масло
  • 1.5 кг пилешки филета
  • смляно индийско орехче
  • 4 зелени ябълки, обелени, тънко нарязани
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 125 мл (1/2 чаша) сух ябълков сайдер
  • 125 мл (1/2 чаша) пилешки бульон
  • 80 мл (1/3 чаша) ябълков оцет
  • 1/4 ч. л. изсушена мащерка
  • 1 с. л. обикновена брашно
  • 2-3 с. л. вода
  • 125 г г (1/2 чаша) заквасена сметана
  • Загрейте фурната до 180 ° C. Загрейте олиото и половината от маслото в голям тиган на средна температура. Сложете и гответе една трета от пилето в продължение на 2-3 минути от всяка страна или до златисто. Преместете в голяма тенджера. Подправете със сол и черен пипер. Поръсете с индийско орехче. Повторете в още две партиди с останалото пиле.
  • Намалете огъня до средно. Добавете 2 от ябълките в тигана и гответе в продължение на 2 минути от всяка страна или докато придобият светло-златист цвят. Поставете върху пилето в чинията. Сложете лука в тигана, като разбърквате често, в продължение на 3-4 минути или докато омекне. Добавете към ястието. Покрийте и печете в продължение на 40 минути.
  • Междувременно, сложете сайдера, пилешкия бульон, оцета и мащерката в малък тиган на средно висока температура. Оставете да кипне. Комбинирайте брашно и малко вода в малка купа. Постепенно добавете сместа от брашното към сместа от сайдера, бъркайте непрекъснато, докато се съчетаят добре. Разбъркайте докато се сгъсти.
  •  Сложете останалото масло в тигана на умерен огън. Добавете 2 от ябълките и гответе в продължение на 3-4 минути от всяка страна или до златисто.
  • Добавете сметаната към сместа за сайдер и разбърквайте на средна температура за 1 минута или докато сосът е добре загрят.
  • Преместете пилето в чиния. Залейте със соса и отгоре наредете ябълките.

Ако ви е харесала тази рецепта натиснете бутона „Like” на Facebook !