• За маслото:
  • ¾ ч. масло
  • 3 с.л. нарязан пресен естрагон
  • 3 с.л. нарязана прясна мента
  • 4 ч.л. оцет
  • 2 ч.л. сол
  • За агнешкото:
  • 1 агнешки бут с кост, около 3 кг.
  • 1 с.л. парченца портокалова кора
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол на вкус
  • 2 ч.л. ситно настъргана портокалова кора
  • 2 ч. сухо червено вино
  • 1 1/3 ч. пилешки бульон

За да приготвите маслото:

  • В малка купа комбинирайте всички съставки и оставете билковото масло да престой на стайна температура.

За да приготвите агнешкото:

  • С много остър нож направете малки дупчици по цялата повърхност на месото и ги напълнете с парченца портокалова кора.
  • Поставете преградата на фурната в най-долната ѝ час и я загрейте до 230°С. Загрейте зехтина в голям тиган. Овкусете агнешкото със сол и пипер и го запържете добре от всички страни, около 8 минути. Прехвърлете бута в тава за печене, намажете го с 2 с.л. от билковото масло и печете за 15 минути във фурмата.
  • Намалете температурата до 180°С. намажете месото отново и печете докато вътрешната му температура достигне 60°С, около 55 минути.
  • Прехвърлете месото върху дъска, покрийте го с кърпа и го оставете за около 30 минути настрани.
  • Изсипете мазнината от тавата в тиган, добавете бульона, виното и кипнете. Гответе на умерена температура докато сосът се редуцира до 2 чаши, около 5 минути. Прибавете останалото билково масло и настърганата портокалова кора и гответе за още 30 секунди.
  • Нарежете изпеченото агнешко и го сервирайте с полят отгоре сос.

Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на Facebook в ляво!