• 1 ч. л. морска сол
  • 2 ч. л. черен пипер
  • 4 ( около 120-180 г всяка ) патешки гърди
  • 1 ч. л. зехтин
  • Сос от сливи:
  • 2 с. л. ракия
  • 1 пръчка канела
  • 3 пъпки карамфил за готвене
  • 1 звездовиден анасон
  • сок от 1 портокал
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 3 с. л. желе от френско грозде
  • 825 г пюре от сливи
  • Смачкайте солта и черния пипер заедно. Използвайте малък остър нож, за да надупчите кожата на гърдите от патицата (това позволява на мазнината да изтече). Поръсете със сол и черен пипер.
  • Загрейте олиото в незалепващ огнеупорен тиган на умерен огън. Добавете патешкото и варете в продължение на 6-8 минути. Обърнете гърдите и отново поставете тавата във фурната за още 5 минути. Свалете от огъня и оставете настрани.
  • За да направите соса поставете вино, ракия и подправки в средна тенджера. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри в продължение на 10 минути. Добавете портокалов сок, след това оставете да заври. Намалете огъня до ниска температура и оставете да къкри за 2-3 минути. Разбъркайте горчица, желе от френско грозде и пюре от сливи. Извадете пръчката канела и звездовидния анасон и залейте патицата.

Ако ви е харесала тази рецепта натиснете бутона „Like” на Facebook !