• За агнешкото
  • Агнешки котлет, не транжиран (8-9 котлета)
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 1ч.л. розмарин (ситно нарязан)
  • 1 ч.л. листа мащерка
  • 2 големи скилидки чесън ( счукани)
  • 1 с.л. зехтин
  • За соса
  • 2 чаши агнешки или пилешки бульон
  • 2 с.л. сухо бяло вино
  • 2 скилидки чесън ( счукани)
  • 1 глава лук ( едро нарязан)
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. пресен лимонов сок
  • 1 с.л. мед
  • 1 чаша нарязан пресен ананас ( парчета 5-6 мм.)
  • 2 ч.л. олио
  • 1 ч.л. ситно нарязан градински чай
  • Загрейте фурната на 200 градуса
  • Намажете месото с горчицата и поръсете с розмарина, мащерката, чесъна и сол на вкус .Притиснете леко, за да се залепят подправките. Поръсете със зехтин.
  • Загрейте зехтин в не залепващ тиган и запържете месото до златисто ( около 2 мин.).
  • Прехвърлете  в тава за печене и печете по средата на фурната за около 20 мин. ( за средно изпечено)
  • Извадете месото върху дъска, покрийте с фолио и оставете за около 10 мин. Нарежете на отделни котлети.
  • Докато месото се пече, в малък дълбок тигана, на средно висока температура, оставете бульона да заври и добавете виното, чесъна, лука, дафиновия лист, лимоновия сок и меда.
  • Оставете соса да се редуцира до ¾ чаша ( 20-25 мин.)  и прецедете от твърдите частици.
  • Подсушете парчетата ананас. Загрейте олиото на средно висока температура и гответе ананаса, като разбърквате, докато леко покафенее ( около 3 мин.)
  • Добавете редуцирания бульон и градинския чай. Оставете да покъкри като разбърквайки ,леко смачквате парчетата ананас, докато омекнат, а соса се сгъсти ( 2-4 мин.) Подправете със сол на вкус.
  • Сервирайте котлетите със соса и гарнирайте с пресни картофи и рукола.

Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на Facebook в ляво!