• 16 (около 340 грама) пресни фурми, разделени наполовина, без костилка
  • 70 г (1/3 чаша) пудра захар
  • 4 кардамон шушулки, смачкани
  • 4 ленти портокалови кори
  • 1 пръчка канела
  • 160 мл (2/3 чаша) студена вода
  • 190 г (1 чаша) кускус
  • 185 мл (3/4 чаша) вряла вода
  • 60 мл (1/4 чаша) портокалов сок
  • 10 г масло
  • 1 ч. л. ситно настъргана портокалова кора
  • 330 г (1 1/4 чаши) гръцко кисело мляко
  • 40 г (1/4 чаша) шам фъстък ядки, печени, едро нарязани
  1. Поставете фурмите в топлоизолираща купа.  Разбъркайте захарта, кардамона, настърганата портокалова кора, карамфила, канелата и студената вода в тенджера на средна температура за 2-3 минути или докато захарта се разтвори. Оставете да заври. Намалете огъня. Оставете да къкри за 10 минути или докато сиропът се сгъсти. Изсипете върху фурмите, запазете 1 супена лъжица от сиропа. Оставете да се охладят.





  2. Поставете кускуса в голяма топлоизолираща купа. Комбинирайте врящата вода, портокаловия сок, маслото, портокаловите кори и запазения сироп в микровълновата кана. Загрейте нависоко в  микровълновата в продължение на 30 секунди. Залейте кускуса. Покрийте и оставете настрана за 5 минути. Използвайте вилица да се отделят зърната.Оставете да се охлади напълно.





  3. Разделете кускуса, киселото мляко, фурмите и сиропа сред четирите 375 мл  чаши. Поръсете с шам фъстък.